hoeve Laakzijde

  • Opdrachtgever: Land in Zicht
  • Bouwjaar: 2022
  • Aantal m2 : 485

Opdracht

Voor Land in Zicht te Amersfoort ontwierp Archivice een lange en slanke hoeve welke, naast een goed geoutilleerde cliëntenopvang, ook een theehuis en een bijeenkomst/workshop-ruimte bezit. Het open Nijkerk-Amersfoortse polderlandschap naast de nieuwbouwlocatie Vathorst gaf mede de inspiratie voor het ontwerp van deze hoeve.

Bijzonder detail

De uitstraling van de hoeve is robuust en rauw gelaten, de houten gevels van de hoeve mogen als het ware verstoffen en je mag, na enige tijd, de tand des tijds erin terugvinden.

De hoeve is afgewerkt met een naturel gekleurde houten gevelbekleding. In combinatie met het lichte aluminium dak vormt de schuurachtige hoeve zo een stevig gebaar in het open landschap.

Uitdaging

Wij wilden alle ruimten uitzicht geven op de omgeving en het landschap als het ware naar binnen trekken. Archivice heeft daartoe een lang en slank volume ontworpen, dat evenwijdig met de belangrijkste toegangsweg vanuit Vathorst op de kavel is geplaatst. De vorm van het gebouw is afgeleid van de typisch landelijke schuren.

Het interieur van deze ‘hoeve’ biedt een aaneenschakeling van dichte en open ruimten. Hierdoor voert de route als vanzelfsprekend door de ruimten en zijn gangen niet nodig.