Vrijstaand herenhuis

  • Opdrachtgever: -
  • Bouwjaar: 2012
  • Aantal m2 : 550

Opdracht

In het dorp Spakenburg spreek je vandaag de dag niet meer van vis-‘boeren’ maar gebruik je de titel die bij deze hard werkende zelfstandig ondernemers echt past: vis-‘specialisten’.

Deze titel geeft een goede dekking aan dit oervak welke ook nu nog veelvuldig overgaat van vader op zoon. Hardwerkende ondernemers met grote passie voor hun vak: verse vis! Als deze ondernemers een nieuw woonhuis laten ontwerpen moet daar net zoveel passie en vakmanschap in zitten als zij in hun vis stoppen.

Voor één van die specialisten mochten wij op de plek van zijn geboortehuis een riant vrijstaand herenhuis ontwerpen. Wij ontwierpen op deze –niet alleen voor hem- historische plek een naar 3 zijden zich openend en oriënterend woonhuis welke door een gang met de naast liggende bijkeuken/berging/garage is verbonden.
Gelet de beschikbare smalle kavel en oriëntatie in de (nog) dorpse omgeving is het ontwerp op de hoek vooruitgezet.

De materialisering van dit herenhuis hebben wij, ingegeven door de omgeving, traditioneel gehouden: een aardedonker gekleurde plint met daarboven in herfstachtige tinten een in dunbedmortel gezette baksteenwand. De houten gevelkozijnen doen in bijpassende grijze tonen een stapje terug.

Een natuursteenband in de gevel geeft een afsluitend en verbindend accent aan de plint. Het royale overstek van het dak is de licht gekleurde basis voor de schuine met antraciet gekleurde keramische pannen gedekte kap.

Bijzonder detail

De hoge voordeur is centraal geplaatst in het woongedeelte welke door de zwevende treden van de in de vide geplaatste trap en de achterliggende verdiepingshoge glazen schuifdeuren een voorzichtige transparante kijk in dit gezinsleven geeft.

Uitdaging

De achterliggende privé-buitenruimte wordt bij het interieur betrokken door de aanwezige glaspui die toegang geeft tot een patio die ter bescherming van het barre Nederlandse klimaat is afgedekt met een verwarmd dak.

Door de speciale wensen van onze opdrachtgever nauw in het oog te houden en te integreren in het totaal ontwerp is er een ‘op maat’ en comfortabel woonhuis ontstaan welke de komende generaties zijn mannetje staat.