Gezinshuis Alas

  • Opdrachtgever: Gezinshuis Alas
  • Bouwjaar: 2021
  • Aantal m2 : 630

Opdracht

Een jong echtpaar had de droom om een gezinshuis te stichten met als extra een aantal studio’s waar een ouder met een pas geboren kindje tijdelijk konden verblijven om zo de eerste stappen naar echte zelfstandigheid te ervaren.

Bijzonder detail

Ingebed in de omgeving heeft Archivice dit eigenzinnige gezinshuis ontworpen. Wij hebben ons door de (van oudsher in de omgeving aanwezige) opzet van een traditioneel tuinders/kassen bedrijf met bedrijfswoning laten inspireren. De gekozen kleurstelling is een reactie op de al aanwezige bebouwing in de nabije omgeving. De insteek van het project was: sober en doelmatig. Een detaillering grijpt daarom terug op woningbouwoplossingen uit de jaren 30.De opzet van het gezinshuis is energie neutraal. Bij dit project is gekozen voor een combinatie van een grondgebonden warmtepomp met de enorme hoeveelheid PV-panelen voor de stroomopwekking.

Uitdaging

Het enorme programma en daarbij horende financiƫn in relatie tot het voortschrijden van de tijd gaf aanleiding voor de nodige planaanpassingen. Daarbij is wel de kwaliteit van het ontwerp en dus de actuele beleving van dit gezinshuis overeind gebleven.